Ιόλη – Θεραπεία δι’ αναμνήσεων

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ιόλη – Θεραπεία δι’ αναμνήσεων

Η θεραπεία δι’ αναμνήσεων αποτελεί μια εκ των τεχνικών νοητικής ενδυνάμωσης για ασθενείς με νόσο Alzheimer. Ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες (κυρίως τη μνήμη) , προκαλεί θετικά συναισθήματα και τονώνει την αυτοπεποίθηση. Η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο με συντονισμό από το φροντιστή ή τον επαγγελματία υγείας που την εισάγει συγκεντρώνοντας πληροφορίες σχετικά με σημαντικές και ευχάριστες στιγμές από τη ζωή του ασθενούς.

Ορισμένες δραστηριότητες που αποτελούν τη θεραπεία δι’ αναμνήσεων είναι οι συζητήσεις για το παρελθόν, επί παραδείγματι τα παιδικά χρόνια, το σχολείο, το γάμο και τη γέννηση των παιδιών, το επάγγελμά, τον τόπο καταγωγής, τα τραγούδια της εποχής κ.α. Ιδανικό είναι να χρησιμοποιούνται κατάλληλα εργαλεία όπως παλιές φωτογραφίες για δημιουργία κολάζ, οπτικοακουστικό υλικό για ακρόαση των αγαπημένων τραγουδιών των νεανικών χρόνων, παρακολούθηση παλιών ταινιών ή και ντοκιμαντέρ σχετιζόμενα με γεγονότα από το παρελθόν.

Στο ΙΟΛΗ η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται είτε ατομικά είτε σε ομάδα, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων νοητικής ενδυνάμωσης, έχοντας μεγάλη ανταπόκριση από τους ενοίκους και με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αυταξίας και της αυτοπεποίθησης τους.

Μαρίνα Βασιλοπούλου
Κοινωνική Λειτουργός Μ.Φ.Η. ΙΟΛΗ

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]