Ψυχολογία – Μια χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Ψυχολογία – Μια χριστουγεννιάτικη Ιστορία…Αλλιώτικη από τις άλλες

Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε μια γυναίκα που πριν τρία χρόνια είχε πεθάνει ο άνδρας της και την είχαν πάει στον οίκο ευγηρίας για να μην είναι μόνη της. Κάθε απόγευμα παλιά, ντυνόταν με τον σύζυγο της και πήγαιναν μια βόλτα. Κάθονταν στο ουζερί του φίλου τους του Γιάννη  που ήταν κοντά στο σπίτι  τους.

Αν και η γυναίκα μετά την απώλεια του άνδρα της υπέφερε από άνοια, της είχε μείνει αυτή η συνήθεια να ντύνεται και να περιμένει στο σαλόνι του γηροκομείου, μήπως περάσει κάποια φίλη της να την δει ή έστω να βλέπει έξω τα αυτοκίνητα και τους περαστικούς που περνούσαν. Τα τελευταία δύο χρόνια, η άνοια της είχε προχωρήσει τόσο που δεν γνώριζε κανέναν και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει. Εξακολουθούσε, όμως, κάθε απόγευμα να περιμένει στο σαλόνι ντυμένη.

Πέρυσι τα Χριστούγεννα, το γηροκομείο ήταν στολισμένο, γλυκά παντού και οι συγγενείς πηγαινοέρχονταν. Εκείνη, δεν είχε διάθεση από το πρωί. Το μεσημέρι δεν έφαγε όπως συνήθως και οι κοπέλες που δούλευαν εκεί, την είχαν στο νου τους, μήπως αρρώστησε. Ένας αδερφός της που περνούσε αραιά και που, πήγε να τη δει αλλά εκείνη ήταν σαν να μην τον έβλεπε. Το βράδυ την ώρα που είχαν τη γιορτή, ντύθηκε και κάθισε σε ένα σημείο πιο πέρα από τους άλλους και τους έβλεπε να διασκεδάζουν. Κάποια στιγμή, ξέσπασε σε κλάματα και μέσα στα αναφιλητά της φώναξε: Κώστα, είναι Χριστούγεννα σήμερα, που είσαι?

Ήταν η πρώτη φορά που μίλησε συνειδητά για τον άνδρα της μετά από δύο χρόνια και αυτό έγινε, γιατί αισθάνθηκε πολύ έντονα την μοναξιά της την ημέρα των Χριστουγέννων. Όλοι έχουμε κάτι όμορφο να θυμηθούμε, τις περισσότερες φορές από τα παιδικά μας χρόνια, αλλά συνήθως τον Δεκέμβριο που είναι ο τελευταίος μήνας του χρόνου κάνουμε τον απολογισμό μας. Αν είναι συν ή μείον στα οικονομικά μας, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο το να έχουμε κοντά μας τους δικούς μας ανθρώπους.

Προλάβετε να πείτε ένα «Σ’ αγαπώ» στους δικούς σας ηλικιωμένους και να τους πάρετε μια ζεστή αγκαλιά. Κάντε το τώρα που μπορείτε.  Χρόνια πολλά …Καλές εορτές!

Μπανιάς Δρόσος-Σωτήριος
Ψυχολόγος Μ.Φ.Η. Νεφέλη – Ιόλη – Ελευθερώτρια
Πτυχιούχος Ψυχολογίας
City University Of Seattle Η.Π.Α