Ψυχολογία – Λύσεις σε καιρό πανδημίας για τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Ψυχολογία – Λύσεις σε καιρό πανδημίας για τα αγαπημένα σας πρόσωπα

 
Πού μπορώ να μάθω για δραστηριότητες για να απασχολήσω ένα άτομο με άνοια ώστε να μη βαρεθεί ή απογοητευτεί; 
Σκεφτείτε τις δραστηριότητες που πάντα απολαμβάνει ο άνθρωπός σας και προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να τις προσαρμόσετε. Δραστηριότητες  μέσα και γύρω από το σπίτι, καθώς και τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και δραστηριότητες στο διαδίκτυο (όσο αυτό είναι εφικτό).

Το άτομο που φροντίζω είναι σε άρνηση σχετικά με τον κορωνοϊό. Τι μπορώ να κάνω;
Η άρνηση αποτελεί μια συνηθισμένη ψυχολογική αντίδραση που βοηθάει κάποιον  να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση. Αν κάποιος δεν αναγνωρίζει αυτό που συμβαίνει, συνήθως δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνονται οι ίδιες πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο. Επικεντρωθείτε στο να ακολουθήσετε τους σημαντικούς κανόνες για να κρατήσετε το άτομο με άνοια και τους άλλους ασφαλείς.  Διατηρήστε κυρίως το πλύσιμο των χεριών, να μην βγει έξω ή να μην δέχεται επισκέπτες.
 
Μένω στο σπίτι και ανησυχώ για το πώς θα πάρω τρόφιμα. Τι πρέπει να κάνω; 
Αρκετά σούπερ μάρκετ προσφέρουν ειδικές ρυθμίσεις για ηλικιωμένους και ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πχ. προτεραιότητα στις κρατήσεις για διανομή της παραγγελίας κατ’ Οίκον. Ελέγξτε τις ιστοσελίδες μεμονωμένων σούπερ μάρκετ ή ζητήστε από κάποιον άλλο να σας βοηθήσει.  (μέλος της οικογένειας, φίλος ή γείτονας).
 
Πώς μπορώ να μείνω σε επαφή με τη μητέρα μου τώρα που δε μπορώ να επισκεφθώ την κλινική της;
Μπορείτε να επικοινωνείτε με τη μητέρα σας μέσω τηλεφώνου ή μέσω  Skype, ανάλογα με το τι είναι διαθέσιμο να γίνει. Σκεφτείτε να της γράψετε ή να της στείλετε φωτογραφίες ή προσωπικά αντικείμενα, αρκεί να μη την αναστατώσουν.
 
Πώς μπορώ να βοηθήσω το άτομο με άνοια να καταλάβει ότι πρέπει να μείνει σπίτι; 
Αυτή η πανδημία δεν έχει προηγούμενο και είναι πολύ δύσκολο να τη συγκρίνουμε με οτιδήποτε στην πρόσφατη ιστορία. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς την ανάγκη της παραμονής στο σπίτι. Θα μπορούσατε να τοποθετήσετε ένα σημείωμα υπενθύμισης «Κορωνοϊός – Μένουμε σπίτι».
 

Μπανιάς Δρόσος Σωτήριος

Πτυχ. Ψυχολογίας

City University Of Seattle H.Π.Α