Ψυχολογία – Ας μιλήσουμε για τη Νοητική ενδυνάμωση

Ψυχολογία – Ας  μιλήσουμε  για τη Νοητική ενδυνάμωση!

Η νοητική ή αλλιώς και γνωστική ενδυνάμωση έχει ως στόχο την εγκεφαλική κινητοποίηση των ασθενών με διαταραχές μνήμης αλλά και ανθρώπων που δεν εμφανίζουν κάποια γνωστική διαταραχή.

Εκείνοι που έχουν κάποια γνωστική διαταραχή, μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή, η νοητική ενδυνάμωση τους επιφέρει σπουδαία οφέλη όπως το να επιβραδύνει την ταχύτητα της νόσου, και για κάποιο χρονικό διάστημα να επιφέρεται μια νοητική σταθερότητα. Όσον αφορά εκείνους που ανήκουν στην τρίτη ηλικία αλλά δεν ανήκουν στην κατηγορία  τον ασθενών κάποιας γνωστικής διαταραχής, η νοητική ενδυνάμωση τους βοηθάει στην νοητική κινητοποίηση. Ας μην ξεχνάμε ότι σε μια  κλειστή μονάδα τα ερεθίσματα είναι περιορισμένα, και ειδικά για έναν ασθενή με κινητικά προβλήματα.  Εδώ έρχεται η νοητική ενδυνάμωση να παρακινήσει αυτό το περιστατικό και να σκεφτεί-συζητήσει  θέματα όπου υπό άλλες συνθήκες ίσως να τα συζητούσε στο οικείο του περιβάλλον,  ή στην παρέα του. Επίσης άλλο ένα όφελος της νοητικής ενδυνάμωσης,  σε ένα περιστατικό  μη γνωστικής διαταραχής, είναι ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών μνήμης.

Ένα παράδειγμα που δίνω σε φροντιστές και σε συγγενείς περιστατικών με προβλήματα μνήμης, είναι ότι η νοητική ενδυνάμωση είναι σαν τη φυσικοθεραπεία, όπως ο ειδικός φυσικοθεραπευτής με ειδικές ασκήσεις κινητοποιεί το εκάστοτε περιστατικό για να περπατήσει, έτσι και η νοητική ενδυνάμωση παρακινεί τον εγκέφαλο και κατ ΄επέκταση  το περιστατικό να σκεφτεί.

 

Μπανιάς Δρόσος Σωτήριος
City University Of Seattle H.Π.Α