Ψυχολογία – Κάτι καινούριο έρχεται στη νοητική ενδυνάμωση τον Σεπτέμβριο

Ψυχολογία – Κάτι καινούριο έρχεται στη νοητική ενδυνάμωση τον Σεπτέμβριο

 

Εκείνο που κάνει ανταγωνιστικό το πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης της μονάδας μας, από τις υπόλοιπες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, είναι η δομή του προγράμματος νοητικής ενδυνάμωσης και η ποικιλομορφία του.

Μια φορά την εβδομάδα οι φιλοξενούμενοι της μονάδας καλούνται να επεξεργαστούν και μια διαφορετική ενότητα.

Την πρώτη εβδομάδα του εκάστοτε μήνα πραγματοποιούνται ασκήσεις παραγωγής λέξεων π.χ. ΄΄Ανέφερε μου 5 λέξεις που αρχίζουν από το Ρ, ανέφερε μου το αντίθετο της λέξης είσοδος ΄΄ κ.λπ.

Την δεύτερη εβδομάδα διενεργείται ενδυνάμωση της λεπτής κινητικότητας,όπου οι ηλικιωμένοι καλούνται με το λειτουργικό τους χέρι  να τραβήξουν όσο γίνεται με σταθερότητα γεωμετρικά σχήματα.

Την τρίτη εβδομάδα πραγματοποιείται άσκηση για την ενδυνάμωση της οπτικής αντίληψης,όπου οι ηλικιωμένοι μας καλούνται να δουν κάποια εικόνα και ή να εντοπίσουν τις διαφορές, ή τις ομοιότητες που μπορεί να έχει αυτή η εικόνα με κάποια άλλη, ή να εντοπίσουν κάποια διαφορά μεγέθους.

Τέλος την τέταρτη εβδομάδα πραγματοποιείται άσκηση για την ενδυνάμωση της βραχύχρονης και μακρόχρονης μνήμης. Σε αυτήν την άσκηση οι ηλικιωμένοι καλούνται να δουν μια καρτέλα 6 εικονιζόμενων αντικειμένων, και μετά από λίγα δευτερόλεπτα με την καθοδήγηση του ειδικού καλούνται να πουν ποιες εικόνες θυμούνται.

Από τον Σεπτέμβριο θα προστεθεί  και μια καινούρια μέθοδος όπου και θα διενεργείτε την πρώτη εβδομάδα του εκάστοτε μήνα. Αυτή η καινούρια ενότητα στο πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης ονομάζετε Reminiscence (ανάκληση ευχάριστων αναμνήσεων). Η περίπτωση στην οποία κάποιος μοιράζεται κάτι για το παρελθόν του με κάποιον που δείχνει ενδιαφέρον, είναι μια καλή ευκαιρία για τον άνθρωπο με άνοια να νοιώσει ότι προσφέρει κάτι και αυτός και δεν είναι πάντα αυτός που δέχεται ή ακούει. Η τεχνική Reminiscence ενδείκνυται για κάτι τέτοιο, όπως και οι υπόλοιπες τεχνικές νοητικής ενδυνάμωσης που αναφέρονται παραπάνω. Στη συγκεκριμένη μέθοδο θα γίνονται ερωτήσεις όπως π.χ. ποιο είναι το αγαπημένο του /της φαγητό, ποιο ήταν στα παιδικά του χρόνια, αν είχε κατοικίδιο κ.λπ. Στη συγκεκριμένη μέθοδο δε χρειάζεται η χρήση κάποιου φωτογραφικού υλικού.

Ο ειδικόςψυχικής υγείας, μέσω συγκεκριμένων –στοχευμένων ερωτήσεων , μπορεί να εκμαιεύσει την εκάστοτε απάντηση.Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τον ειδικό ώστε  ο φιλοξενούμενος να επιλέξει αναμνήσεις που όντως είναι ευχάριστες και δεν κρύβουν στιγμές θυμού, πόνου ή στεναχώριας.

 

Μπανιάς Δρόσος Σωτήριος

                                                                                                     ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Αρ. Αδείας : 11365

CityUniversityOfSeattleH. Π. Α