Ψυχολογία – Κατοικίδια :Το Ψυχοφάρμακο των Ηλικιωμένων

Ψυχολογία – Κατοικίδια :Το Ψυχοφάρμακο των Ηλικιωμένων

Οι ηλικιωμένοι βιώνουν απώλειες φίλων και γνωστών, η καθημερινότητά τους μοιάζει να ερημώνει και συχνά το αίσθημα μοναξιάς γίνεται δυσβάσταχτο. Με τη σειρά της η παραμονή στο σπίτι χαρακτηρίζεται από απαισιοδοξία και μοναχικές δραστηριότητες.

Τα ζώα αποτελούν σημαντική πηγή μείωσης του στρες και προσφέρουν ευκαιρίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης και σωματικής άσκησης των ηλικιωμένων. Ζώντας με ένα κατοικίδιο, ο ηλικιωμένος νιώθει ότι είναι υπεύθυνος για κάποιον, ενεργοποιείται κινητικά και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η σωματική επαφή με τα κατοικίδια, κυρίως το άγγιγμα, προσφέρουν εξίσου σημαντικά οφέλη στη λειτουργία του οργανισμού. Έχει παρατηρηθεί ότι με το άγγιγμα συντονίζεται η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός ανθρώπου και ζώου, οδηγώντας σε μείωση του άγχους που χαρακτηρίζει το σύγχρονο άνθρωπο.

Η υπευθυνότητα που απαιτείται για τη φροντίδα των κατοικίδιων προσφέρει ιδιαίτερο νόημα στην καθημερινότητα των ηλικιωμένων κρατώντας τους ενεργούς σε σώμα και ψυχή. Η βόλτα, η τροφή, η καθαριότητα που χρειάζονται τα ζώα, μπαίνουν στο ημερήσιο πρόγραμμα του ηλικιωμένου και βοηθούν στο να υπάρχει πνευματική και σωματική δραστηριότητα.

Μπανιάς Δρόσος Σωτήριος
Ψυχολόγος Μ.Φ.Η. Ιόλη – Μ.Φ.Η Νεφέλη
Πτυχ. Ψυχολογίας
City University Of Seattle Η.Π.Α